• Informacje na temat:

    posypki do ciast

Artykuły na temat: posypki do ciast
  • Amerykańskie donuty z posypką

    ...1. Mąkę przesiej, wymieszaj z drożdżami. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Włóż je do oprószonej mąką miski, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe...

  • Szarlotka z cynamonową posypką

    ...smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wykładamy ją powstałym ciastem, łącznie z bokami, dobrze dociskając do formy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do musu jabłkowego razem z brązowym cukrem, mieszamy. Powstałą masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Przesiewamy 1 i 1/2 szklanki mąki, dodajemy cukier, cynamon i 125 g masła w kawałkach...

  • Sernik z migdałową posypką

    ...ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto(...) połączą. Miksując, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy wylepionej ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do...

  • ​Ciasto-posypka ze śliwkami

    Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śliwki wypestkuj. Okrągłą blachę do pizzy (32 cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż 2/3 ciasta-posypki i mocno dociśnij. Posyp bułką tartą, nałóż śliwki i pozostałą posypkę oraz posyp cukrem brązowym. Piecz...

  • Posypka do ciasta w trzech wariantach

    Z mąki, masła, cukru i szczypty soli można w okamgnieniu wyczarować pyszną posypkę do ciasta.

  • ​Ciasto wiśniowe z płatkami kukurydzianymi

    ...dalej. Dodawać mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia), na przemian z jajkami. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w 200 st. C przez 12 minut. Masło, ¾ kubka cukru i mleko zagotować. Dodać płatki kukurydziane i odstawić. Kiedy nieco przestygnie nałożyć na ciasto i piec jeszcze 12 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną. Lubisz oryginalne desery...

  • Placek maślany

    ...drożdżowy oraz mleko z masłem i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czereśnie umyć, wydrylować. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Blachę (38x32 cm) posmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić tym spód blachy. Posypać 5 łyżkami cukru i czereśniami. Pozostałe ciasto cienko...

  • Placek drożdżowy z jabłkami

    ...rozetrzeć z łyżką cukru, włożyć do dołeczka. Wlać ciepłe mleko z masłem. Wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.  2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych...

  • Ciasteczka z czekoladą

    Do ciasta można wsypać kolorowe posypki cukiernicze, by zyskało ciekawy wzorek...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    .... Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy jajka, twaróg i waniliowe mleko. Na koniec mąkę i rodzynki. Mieszamy. Przygotowaną formę, najlepiej o o kształcie chałki, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed...

Dyskusje na temat: posypki do ciast