• Informacje na temat:

    posypki do ciast

Artykuły na temat: posypki do ciast
  • Sernik z migdałową posypką

    ...ciasto. Rozwałkować je na oprószonej mąką stolnicy na placek o śr. ok. 32 cm. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Spód i brzegi tortownicy wylepić ciastem i gęsto(...) połączą. Miksując, porcjami dokładać twaróg. Wsypać proszek budyniowy. Dolać śmietanę i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do tortownicy wylepionej ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do...

  • ​Ciasto-posypka ze śliwkami

    Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śliwki wypestkuj. Okrągłą blachę do pizzy (32 cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż 2/3 ciasta-posypki i mocno dociśnij. Posyp bułką tartą, nałóż śliwki i pozostałą posypkę oraz posyp cukrem brązowym. Piecz...

  • Posypka do ciasta w trzech wariantach

    Z mąki, masła, cukru i szczypty soli można w okamgnieniu wyczarować pyszną posypkę do ciasta.

  • ​Ciasto wiśniowe z płatkami kukurydzianymi

    ...dalej. Dodawać mąkę (zmieszaną z proszkiem do pieczenia), na przemian z jajkami. Blachę 32x39 cm posmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w 200 st. C przez 12 minut. Masło, ¾ kubka cukru i mleko zagotować. Dodać płatki kukurydziane i odstawić. Kiedy nieco przestygnie nałożyć na ciasto i piec jeszcze 12 minut. Oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z bitą śmietaną. Lubisz oryginalne desery...

  • Instrukcja postępowania z ciastem

    Powiem to wprost: nawet jeśli nigdy nie piekłaś ciasta, jeśli nie wiesz, gdzie masz piekarnik, poradzisz sobie z poniższymi przepisami.

  • Placek maślany

    ...drożdżowy oraz mleko z masłem i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czereśnie umyć, wydrylować. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Blachę (38x32 cm) posmarować tłuszczem. Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić tym spód blachy. Posypać 5 łyżkami cukru i czereśniami. Pozostałe ciasto cienko...

  • Placek drożdżowy z jabłkami

    ...rozetrzeć z łyżką cukru, włożyć do dołeczka. Wlać ciepłe mleko z masłem. Wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem na 30-60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.  2. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Wylepić nim spód blachy, ponownie odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych...

  • Świąteczne ciasta z bakaliami

    .... Miękkie masło ucieramy z cukrem. Ucierając, dodajemy jajka, twaróg i waniliowe mleko. Na koniec mąkę i rodzynki. Mieszamy. Przygotowaną formę, najlepiej o o kształcie chałki, napełniamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 150°C piekarnika. Po 20 minutach pieczenia przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i dopiekamy jeszcze około 30 minut. Gotową chałkę lekko studzimy w formie. Wyjmujemy i przed...

  • Ciasta bez pieczenia

    ...i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić. Lekki sernik brzoskwiniowy Składniki: 5 dag biszkoptów, 12,5 dag ciastek migdałowych (np. amarettini), 6,5 dag masła, 5 dużych brzoskwiń, 3 łyżeczki żelatyny,  50 dag mascarpone, 75 dag mielonego...

  • Ciasta z powidłami

    ...minut 1. Z podanych składników zagnieć półtwarde ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie orzechowe: wymieszać suche składniki i połączyć je z wrzącym mlekiem. Nadzienie makowe: sparzyć mak wrzącym(...). Nadzienie powidłowe: powidła wymieszać z odrobiną rumu. 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części, rozwałkować na płaty równej wielkości. Płaty przenosić stopniowo (na wałku) na blachę, smarując nadzieniami...

Dyskusje na temat: posypki do ciast