• Informacje na temat:

    jak zachować świeżość ciasta

Artykuły na temat: jak zachować świeżość ciasta
  • Jajka: Jak je przechowywać?

    Jajka są jednym z podstawowych produktów w naszej diecie, składnikiem wielu potraw i ciast, zawierają także dużo witaminy A, D oraz niektóre witaminy z grupy B. Jak je przechowywać, by nie straciły swoich wartości odżywczych i były smaczne?

  • Jak układać żywność w lodówce?

    ...układać poszczególne produkty, by dłużej zachowały świeżość. Produkty z górnej półki.  Tutaj temperatura jest najwyższa. Dlatego dobrze tu będzie artykułom, których data ważności jest długa. Można na niej ustawiać żywność w słoikach, np. dżem, przechowywać ciasta i gotowe potrawy. Ugotowane jedzenie może stać maksymalnie przez 4 dni. Z kolei dania smażone, sałatki, surówki, szczególnie ze świeżymi...

  • Prawidłowe przechowywanie żywności

    Czy wiesz jak prawidłowo przechowywać żywność?

  • Chleb - wróg, czy przyjaciel?

    ...przyprawy - kminek, czarnuszkę itp. Taki chleb długo utrzymuje świeżość, wystarczy więc piec go jak nasze babcie - raz w tygodniu. Od mąki do chleba - krok po kroku Zmieszaj w słoiku 100 g żytniej mąki(...) supermarketach) produkuje się z białej mąki z oczyszczonego ziarna - czyli pozbawionego okrywy i zarodka, a  więc tego, co najcenniejsze. Taki chleb wygląda jak nadmuchany i tylko zapycha brzuch...

  • Cukier w diecie: bywa niezbędny

    Diety eliminujące cukier są ostatnio bardzo popularne. Okazuje się jednak, że są produkty, których nie da się przygotować bez dodatku cukru. Zobacz jakie i dlaczego.

  • Odkryj tajemnicę migdałów

    Jak rosną i skąd pochodzą migdały? Migdały rosną na rozłożystych drzewach, które wczesną wiosną prezentują swoje najpiękniejsze oblicze. Wówczas obsypują się one milionami biało-różowych kwiatów(...) skórkę, są owalne i duże, a przy tym bardzo chrupiące. To świadczy o najwyższej jakości i starannej selekcji najdorodniejszych i najsmaczniejszych orzechów. Warto wiedzieć: Aby migdały na dłużej...

  • Takie pączki to nie pączki

    Czy pączek, którego zajadasz na pewno jest pączkiem? Po jakie pączki nie warto sięgać, a na które trzeba uważać? Sprawdź nim będzie za późno!

  • Paulina Smaszcz-Kurzajewska: Nie zrobiłabym sobie "glonowatych" ust

    ...efektu w lustrze? Chyba nie. Chodzi o delikatność, kobiecość, świeżość, pewnego rodzaju lśnienie. Jakim zabiegom z przyjemnością się pani poddaje? - W kwestii kosmetologii są to maseczki czy(...) dalej. Uznałam, że przyszedł czas, żeby w ogóle zweryfikować sposób życia, żeby znaleźć balans między domem, pracą i tym, że jak jest marchewka to może być kawałek ciasta. Wszystko w o wiele...

  • Zdrowe grzyby

    Jak wiadomo drożdże należą do ogromnej rodziny grzybów. Rozmnażają się przez pączkowanie tak szybko, że z tego tempa ich rozwoju wzięło się powiedzenie "rosnąć jak na drożdżach". Ale na tym nie(...), bardzo potrzebnych nam mikroelementów, np. chrom i selen. Drożdże warto jeść. Ale jak? Niektórzy ich amatorzy spożywają je na surowo, uważając, że w takiej postaci są one najbardziej wartościowe...

  • Fakty i mity na temat chleba

    ...ma on większą wartość biologiczną, · składniki mineralne - takie jak m.in. magnez, żelazo, mangan, cynk, selen. Pieczywo razowe jest bardziej bogate w składniki mineralne w porównaniu z pieczywem z jasnych mąk, · witaminy - pieczywo jest ważnym źródłem witamin z grupy B: witaminy B 1 (tiaminy) , B 2 (ryboflawiny) , PP (niacyny) , folianów, a także witaminy E. Podobnie, jak w przypadku...