• Informacje na temat:

    jak obrać paprykę ze skórki

Artykuły na temat: jak obrać paprykę ze skórki
  • Papryka: Łagodna czy ostra?

    Najpopularniejsza jest papryka łagodna, zarówno czerwona, żółta, pomarańczowa, jak i zielona. Można ją jeść na surowo, dusić, piec, gotować lub grillować. Z kolei ostrzejsze odmiany, np. chili, pepperoni, habanero czy jalapeno, nadają potrawom pikantny smak.

  • Fajita z kurczakiem, bakłażanem i papryką

    ...popękają i sczernieją z wierzchu. Włóż papryki do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, po czym zeskrob z nich jak najwięcej czarnej skórki i usuń gniazda nasienne. Zdejmij skórkę(...)Przygotowanie (40 minut + marynowanie): Wlej do miski 1 łyżkę oliwy, dodaj ocet, sos tabasco chipotle, oregano, sproszkowaną paprykę oraz szczyptę soli morskiej i pieprzu. Przeciśnij nieobrany ząbek...

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Jak solić, aby nie przesolić?

    ...była rafinowana. Najlepsza jest sól krystaliczna, powstała w wyniku wyschnięcia pierwotnych mórz. Jej jakość wynika z krystalicznej struktury. Sól ta prawie w całości w sposób bezpośredni(...) koszyka jak najmniej produktów przetworzonych i gotowych do spożycia. Wybierajmy raczej świeże, z których przyrządzimy pożywne danie. 4. Czytajmy też etykiety i wybierajmy produkty z jak najmniejszą...

  • Krem z batatów z romesco

    Wszyscy roślinożercy dobrze wiedzą, jak wielką metamorfozę przechodzą pieczone warzywa. Dlatego poniższy przepis bazuje na wielkiej blasze pieczonych warzyw - z batatów przyrządzicie słodką zupę krem, a z pieczonych papryk, czosnku, pomidora i garści migdałów wspaniały kataloński sos romesco.

  • Dynia inaczej

    Jak kroić? Nie daj się zwieść grubej zielonej skórce - ciężki nóż szefa poradzi sobie. Przytrzymaj dynię jedną ręką i wbij czubek noża poniżej szypułki, a następnie tnij w dół. Obróć dynię i tnij z drugiej strony tak, by przekroić ją na pół. Wybierz nasiona i przygotuj dynię zgodnie z przepisem.   Na kolację: Dynia z brązowym ryżem i grzybami Pokrój dynię na 2,5 cm cząstki, a następnie...

  • Chili con carne

    Danie można podawać – jak w Meksyku – z podgrzanymi na suchej patelni tortillami. Możesz je pokroić na kawałki wielkości chipsów. Chili con carne podaje się też z ryżem – po amerykańsku.

  • Węgierski kociołek rozmaitości

    Leczo to chyba najpopularniejsza potrawa jednogarnkowa świata. I jak wszystkie ulubione dania - wywodzi się z kuchni biednych ludzi, którzy do jednego kociołka wrzucali wszystko, co mieli - rozmaite(...). Pokrój cebulę w plastry, smaż na tłuszczu z boczku, aż będzie szklista. Zestaw patelnię z ognia, cebulę posyp papryką w proszku. 2. Paprykę oczyść, odpestkuj i pokrój w paski. Dołóż do cebuli, posól...

  • Węgierskie inspiracje

    ...również tradycyjną zupę z kury oraz naleśniki zarówno na słodko, jak i na ostro. Jednak to tylko wstęp do tego, co można zjeść na Węgrzech. Przy okazji pobytu w tym kraju warto spróbować salami pick(...). Przełóż do rondla z cebulą  i podsmażaj aż się zrumieni. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla. Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj...

  • Na obiad i deser. Tarta na każdą okazję

    ..., biała część z jednego pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, gałązka świeżego tymianku, 100 g koziego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek. Paprykę myjemy, smarujemy oliwą, układamy na ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczemy około 30-40 minut. Następnie wkładamy do naczynia, przykrywamy folią, tak by powstała para, która ułatwi obranie warzywa ze skórki. Myjemy i obieramy kalarepę...

Dyskusje na temat: jak obrać paprykę ze skórki
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    6 do 10 minut. ROGALE Odświeżenie wczorajszych rogali: rogale można delikatnie namoczyć mokrymi rękami. Rogale rozłożyć na metalowym ruszcie i piec 5 – 10 minut w temperaturze 105˚C. Rogale będą jak(...) czerwonej świeżej lub 2-3 kiszone ogórki, 3 średnie pieczarki, pieprz ziołowy i sól Szynkę i paprykę lub ogórki pokroić na cienkie paseczki. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Ser