• Informacje na temat:

    jak kroić mięso

Artykuły na temat: jak kroić mięso
  • Jak dbać o deskę do krojenia?

    ...pobrudzeniem, np. sokiem z buraków czy mięsa, przed krojeniem połóż na nią papier pergaminowy. Nie przepuszcza soku, a po krojeniu wystarczy papier wyrzucić. Gdy przygotowujesz kotlety, tłucz mięso zawinięte...

  • 4 sposoby na... czystą deskę do krojenia

    ...1. Do odświeżenia deski do krojenia wykorzystaj połówkę cytryny. Po prostu wetrzyj sok w deskę. Potem opłucz ją wodą. 2. Deskę, na której kroiłaś mięso, zdezynfekujesz octem i wodą utlenioną(...) wysmaruj deskę pastą zrobioną z łyżki sody oczyszczonej, łyżki soli i wody. Potem porządnie opłucz ją bardzo gorącą wodą. 4. Deska pociemniała? Umyj ją jak zwykle, opłucz, a potem natrzyj solą.

  • Jak pokroić mięso na gulasz?

    Aby zrobić doskonały np. boeuf strogonow, odpowiednio pokrój wołowinę lub inne mięso. Dzięki temu łatwiej się go pogryzie...

  • Mięsa z suszonymi owocami

    Owoce, którymi nadziewamy mięso, trzeba zamarynować w alkoholu (koniak, rum) albo w soku pomarańczowym.

  • Wieprzowina: Mięso zalecane przez dermatologów

    Czy warto jeść wieprzowinę? Dietetycy twierdzą, że tak. To źródło: cynku, potasu i fosforu. Poza tym znajdziemy tu witaminy: B 1 lub E. Ta ostatnia, jak twierdzą dermatolodzy, ma wpływ na stan naszej skóry. Dlatego ten przepis warto wykorzystać w kuchni.

  • Uciekające minerały. Jak je zatrzymać?

    ...​Aby posiłek był nie tylko smaczny, ale i maksymalnie wartościowy, trzeba wiedzieć jak - przyrządzając jedzenie - zachować wartości odżywcze użytych składników. W warzywach, owocach lub mięsie kryje się wiele witamin i składników mineralnych, które są niezbędne organizmowi, a dieta jest najlepszym sposobem ich dostarczania. Poznajmy więc zasady zatrzymania w niej witamin i minerałów.

  • Jak przechowywać żywność, aby przedłużyć jej trwałość?

    Robiąc zakupy, często zastanawiamy się, jak najdłużej zachować świeżość produktów takich jak wędliny, ser czy mięso. Najczęściej nie nadają się one do spożycia już po kilku dniach. Są jednak skuteczne sposoby na ich przechowanie.

  • Sałata może leczyć, jaką wybrać dla siebie?

    ...cennych wartości odżywczych. Można ją kroić nożem, nie trzeba jej rwać palcami jak inne sałaty. Karbowana poprawi wzrok Powinna znaleźć się w menu krótkowidza, osób pracujących przy komputerze, a także(...). Poza tym wspomaga trawienie, pobudza perystaltykę (ruchy jelit) i utrudnia przyswajanie tłuszczów. Dlatego zielone liście warto dodawać do każdego posiłku, zwłaszcza do tych zawierających mięso i jeść...

  • Jak uniknąć zatrucia?

    ..." zabezpieczyć przed psuciem się. Jak tylko wystygną, zapakować je w pojemniki i wstawić do lodówki. Naczynia te powinny być zamknięte - to zabezpieczy chłodziarkę przed zaparowaniem i oszronieniem. Potrawy(...) bronić się przed inwazją bakterii? Przede wszystkim pamiętajmy, że najlepszą pożywką dla nich jest mięso, zwłaszcza surowe. Wszystko, co się z nim kontaktuje, powinno być bardzo dokładnie umyte...

  • Jak skomponować idealne menu weselne?

    Niewiele osób wyobraża sobie udane wesele bez dobrej muzyki porywającej do tańca, smacznych dań i wybornych trunków. Jednocześnie każdy ma inne zwyczaje i upodobania kulinarne. Jak usatysfakcjonować wszystkich gości, a przy tym nadać swojemu przyjęciu indywidualny rys?

Dyskusje na temat: jak kroić mięso
  • Re: Jak pokroić mięso na gulasz?

    Bzdura ! Wołowiny nie można kroić zbyt cienko,bo właśnie będzie twarda,chyba że to jest carpaccio.To,że kroi sie w poprzek włókien to oczywiste,w przeciwnym razie mięso się "rozłazi".Natomiast truskawki mozna kroić jak sie chce.....

  • Re: Katarzyna Bosacka o wędlinach: Jeść, ale w niewielkich ilościach

    tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika około 1 godziny i pieczemy, obracamy w piekarniku po czasie na drugą stronę - oczywiście pod koniec już zaglądamy żeby się nie spaliło. Potem mamy fajny czysty kawał mięsa albo do obiadu albo można kroić do kanapek zamiast kupnej kiełbasy. Mniej zachodu niż domowy wyrób kiełbasy, jak nie mamy w tym wprawy.

  • Re: Jak pokroić mięso na gulasz?

    Wzdłuż, w poprzek, na ukos. To jak w końcu mam kroić to mięso,by wyszła rolada truskawkowa?

  • Re: Jak pokroić mięso na gulasz?

    Na zdjęciu wieprzowina, w tekście rolada truskawkowa.... Nie bardzo też rozumiem, po co kroić najpierw wzdłuż włókien, skoro można od razu w poprzek i powstałe plastry już dowolnie rozdrobnić. Przeważnie kawałek jest taki, że w poprzek wychodzą mniejsze plastry, więc to jakby bardziej naturalny sposób krojenia.

  • Re: Magda Gessler: Edukacja kulinarna przynosi efekty

    Znowu anonimowy pean na cześć tej ... To trzeba być totalnie bezczelnym. Czy owa damulka pojedzie jeszcze do Indii czy do Włoch lub Turcji i tam będzie uczyła jakich przypraw mają używać, jak długo piec mięso czy jak kroić cebulę lub pomidory ?