• Informacje na temat:

    dlaczego papryka piecze

Artykuły na temat: dlaczego papryka piecze
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Zmniejsza apetyt, poprawia spalanie tłuszczu, ma więcej witaminy C niż cytryna. Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci całej cennej witaminy.

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Kichanie i... ból brzucha - jak uniknąć alergii krzyżowej

    Z powodu pylenia drzew kapie ci z nosa, a jakby tego było mało – po zjedzeniu np. jabłka buntuje się twój żołądek? Wyjaśniamy, dlaczego może tak się dziać i jak sobie pomóc.

  • Witaminy z grupy B: Na lepsze i dłuższe życie

    Choć nie są tak „sławne” jak witamina C, mają w naszym organizmie równie dużo do zrobienia! Sprawdź, czym się zajmują i dlaczego warto zadbać, by ich nam nie brakowało.

  • Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

    Podczas przygotowań do wakacyjnego wyjazdu trzeba załatwić wiele spraw: ubezpieczenie, szczepienia, zakupy. Dlatego często „mniej ważne” rzeczy, jak przygotowywanie prowiantu na wyjazd, są załatwiane na samym końcu. O tym, co będziecie jedli w trasie, warto pomyśleć jednak wcześniej. Dlaczego? Żeby mieć pewność, że zabraliście wszystkie ulubione przekąski i nie będziecie musieli zatrzymywać się...

  • Krótka dieta weekendowa

    ...​Masz nadwagę? Skorzystaj z naszego jadłospisu. Jeśli połączysz go z programem ruchowym, zrzucisz około kilograma w ciągu weekendu. Ta krótka dieta odchudza i jednocześnie dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych gwarantujących przypływ energii. Dlaczego jeszcze warto ją zastosować?

  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ..., papryka, cukinia, cebula, pieczarki, ziemniaki, pomidory, kukurydza, marchewka, brokuł, kabaczek, por, szparagi, a także owoce: ananas, jabłka, banany, mango.  Dlaczego grillujemy na tacy? To ważne(...) pieczenia - chcemy zjeść potrawę dobrze upieczoną, nie ugotowaną. Wodę wyciąga również sól. To dlatego profesjonalni kucharze solą mięsa na kilka godzin przed pieczeniem.  Każdy rodzaj mięsa grillują też...

  • Bosacka: Witaminy z grilla

    ...kolorów. Dlaczego? Bo każda grupa kolorystyczna ma inne działanie prozdrowotne. Czerwone warzywa (np. pomidory, papryka) są bogate w działający przeciwnowotworowo likopen i obniżający ciśnienie potas(...), posypujemy serem pleśniowym i ziołami. Pieczemy ok. 10 minut na małym żarze, aż sery się roztopią, a papryka zmięknie. Katarzyna Bosacka PANI 6/2015

  • Skąd się biorą afty i jak ich uniknąć

    Dotykając językiem wnętrza policzka, wyczuwasz małą, ale bolesną grudkę? Miejsce to piecze, gdy pijesz gorącą herbatę czy kawę albo jesz coś kwaśnego lub pikantnego? Najprawdopodobniej przyczyną tego(...)). Zwykle pojawiają się pojedynczo, ale zdarza się, że mamy ich nawet 3-4 jednocześnie. Przed pojawieniem się afty, w miejscu, w którym powstanie, zazwyczaj odczuwamy mrowienie albo pieczenie. Po...

  • Jak zadbać o siebie na wiosnę? Radzi Ewa Chodakowska

    ...? Dlaczego tak się dzieje? Zimą mniej czasu spędzamy na świeżym powietrzu, mniej się ruszamy, jemy mniej owoców i warzyw oraz rzadko widujemy słońce. Czas obudzić się z zimowego snu! Z pomocą Ewy(...) wpływają na pracę układu nerwowego, są pstrąg, indyk, czerwona papryka, jaja, warzywa liściaste i strączki. Twojemu organizmowi potrzebny jest również cynk, który ma działanie odtruwające, a zamiast...