• Informacje na temat:

    dlaczego papryka piecze

Artykuły na temat: dlaczego papryka piecze
  • Dlaczego warto jeść paprykę?

    Zmniejsza apetyt, poprawia spalanie tłuszczu, ma więcej witaminy C niż cytryna. Papryka jest jedynym warzywem, które w trakcie gotowania, pieczenia oraz suszenia nie traci całej cennej witaminy.

  • O, kurczę!

    Żeby wyobrazić sobie, dlaczego w dawnej kuchni polskiej ceniono pieczone pulardy, trzeba spróbować dobrze przyrządzonego kurczaka. Krok pierwszy? Kupić zagrodowego, bo te są najsmaczniejsze. Mają mięso soczyste, lekko żółte, jeżeli jadły kukurydzę, jasne, gdy karmiono je owsem. Krok drugi? Znaleźć przepis, który zwykłego kurczaka zmieni w danie wyjątkowe.

  • Kichanie i... ból brzucha - jak uniknąć alergii krzyżowej

    Z powodu pylenia drzew kapie ci z nosa, a jakby tego było mało – po zjedzeniu np. jabłka buntuje się twój żołądek? Wyjaśniamy, dlaczego może tak się dziać i jak sobie pomóc.

  • Witaminy z grupy B: Na lepsze i dłuższe życie

    Choć nie są tak „sławne” jak witamina C, mają w naszym organizmie równie dużo do zrobienia! Sprawdź, czym się zajmują i dlaczego warto zadbać, by ich nam nie brakowało.

  • Przekąski: Dodadzą ci sił na długiej wycieczce

    Podczas przygotowań do wakacyjnego wyjazdu trzeba załatwić wiele spraw: ubezpieczenie, szczepienia, zakupy. Dlatego często „mniej ważne” rzeczy, jak przygotowywanie prowiantu na wyjazd, są załatwiane na samym końcu. O tym, co będziecie jedli w trasie, warto pomyśleć jednak wcześniej. Dlaczego? Żeby mieć pewność, że zabraliście wszystkie ulubione przekąski i nie będziecie musieli zatrzymywać się...

  • Krótka dieta weekendowa

    ...​Masz nadwagę? Skorzystaj z naszego jadłospisu. Jeśli połączysz go z programem ruchowym, zrzucisz około kilograma w ciągu weekendu. Ta krótka dieta odchudza i jednocześnie dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych gwarantujących przypływ energii. Dlaczego jeszcze warto ją zastosować?

  • Czasem palce wygrywają z widelcem

    Nie trzeba stopnia naukowego z antropologii, by wytłumaczyć dlaczego jedzenie palcami jest zawsze satysfakcjonujące.

  • Bosacka: Witaminy z grilla

    ...kolorów. Dlaczego? Bo każda grupa kolorystyczna ma inne działanie prozdrowotne. Czerwone warzywa (np. pomidory, papryka) są bogate w działający przeciwnowotworowo likopen i obniżający ciśnienie potas(...), posypujemy serem pleśniowym i ziołami. Pieczemy ok. 10 minut na małym żarze, aż sery się roztopią, a papryka zmięknie. Katarzyna Bosacka PANI 6/2015

  • Skąd się biorą afty i jak ich uniknąć

    Dotykając językiem wnętrza policzka, wyczuwasz małą, ale bolesną grudkę? Miejsce to piecze, gdy pijesz gorącą herbatę czy kawę albo jesz coś kwaśnego lub pikantnego? Najprawdopodobniej przyczyną tego(...)). Zwykle pojawiają się pojedynczo, ale zdarza się, że mamy ich nawet 3-4 jednocześnie. Przed pojawieniem się afty, w miejscu, w którym powstanie, zazwyczaj odczuwamy mrowienie albo pieczenie. Po...

  • Smaki arktyczne

    ...papryka i natka pietruszki - papryka jest wyraźnie pikantna, cebula mocna jak chrzan, natka aromatyczna jak ogrodowa bazylia po deszczu. Na przykład w hotelu nad pięknym fiordem dostałem na(...) postarajmy się zrozumieć, degustując go, dlaczego tak są przywiązani do śledzia na słodko, do solonego dorsza w śmietanie i peklowanej baraniny podawanej na zimno w święta Bożego Narodzenia. Następnie...