• Informacje na temat:

    dlaczego chleb pszenny jest niezdrowy

Artykuły na temat: dlaczego chleb pszenny jest niezdrowy
  • Fakty i mity na temat chleba

    Czy mrożone pieczywo jest faktycznie niezdrowe? A chrupkie ma mniej kalorii niż zwykłe? Obalamy niektóre mity dotyczące pieczywa i ujawniamy mniej znane fakty.

  • Dlaczego przed i w trakcie okresu tak bardzo pożądamy czekolady i niezdrowych przekąsek

    Niejedna z nas zastanawiała się zapewne, dlaczego w trakcie okresu odczuwa wzmożone łaknienie i mimowolnie próbuje sobie z nim radzić podjadaniem czekolady, słodyczy i innych łakoci, bez których na(...) serotoniny w mózgu. Jest więc zupełnie naturalne, że wobec ich niedoborów zaczynamy szukać pokarmów, które pomogą szybko i skutecznie przywrócić właściwy poziom obu hormonów. Zjedzenie czekolady pozwala...

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    Chroni przed grypą, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm. Dzięki niej tradycyjna polska kuchnia może być zdrowa i niskokaloryczna – 100 g ma tylko 16 kcal, a do tego, dzięki błonnikowi, daje uczucie sytości. Może więc stanowić zdrową przekąskę i podstawę wielu pysznych dań. Poleca się ją wszystkim, ale szczególnie cenna jest w diecie osób w dojrzałym wieku. Odkwasza organizm i trawi się ją...

  • Dietetyczne nasiona: Dlaczego pomagają schudnąć?

    .... Orkisz: Kompleks witamin Jest zbożem wyjątkowo bogatym w wit. A, E, D i składniki mineralne (cynk, selen, miedź, krzem). Gluten w orkiszu jest lepiej przyswajalny niż ten w pszenicy. Dlaczego odchudza: dostarcza cynku, który jest ceniony w walce z nadmiernymi kilogramami, bo zmniejsza apetyt na słodycze. Zastosowanie: z mąki orkiszowej można piec chleb i ciasta (wyroby są trwalsze niż pszenne...

  • Skóra po 50. Dlaczego się zmienia i jak ją pielęgnować

    ..., wskazówek i opowieści rozlosujemy nagrody! Dlaczego tak się dzieje? Procesy starzenia się skóry zaczynają się jeszcze przed przekwitaniem, ale w okresie menopauzy intensyfikują się. Kiedy spada(...) i pijemy. Podstawą jest woda - pij jej minimum 2 litry dziennie - w ten sposób nie dopuścisz do odwodnienia i nawilżysz skórę "od wewnątrz". Jeśli chcesz poprawić produkcję kolagenu, sięgaj po zielone...

  • Chleb nie tuczy

    Statystyczny Polak zjada miesięcznie około 8 kg pieczywa w różnej postaci. Rzadko jednak zastanawia się, jaki tak naprawdę wpływ na jego organizm może mieć kromka chleba lub bułka.

  • Modne diety służą zdrowiu, spadek wagi jest bonusem!

    ...polach i w ogrodach. DIETA PUDEŁKOWA CZYLI ZBILANSOWANA Jeśli zastanawiasz się, dlaczego twoja koleżanka z pracy nosi ze sobą codziennie plastikowe pojemniki z jedzeniem, to odpowiedź brzmi: bo jest(...) jedzeniu niewielkich, dobrze zbilansowanych porcji pięć razy dziennie. Popularna jest też tzw. ekodieta nastawiona na posiłki pozbawione chemicznych dodatków. Głównym mottem, którym kierują się ich...

  • Ziarno prawdy

    ...„Zapychacz”, „rozwala jelita”, „tuczy”. Chociaż chleb zawsze był podstawą żywienia, dzisiaj dla wielu osób to dietetyczny wróg nr 1. Dlaczego jemy coraz mniej pieczywa? I czy nasze obawy są uzasadnione? Pytamy specjalistów o najczęstsze mity.

  • Na co dzień, a nie od święta

    Jest jednym z podstawowych składników naszej diety. Bez względu na to, czy się odchudzasz, czy trenujesz przed ważnym maratonem lub po prostu chcesz się zdrowo odżywiać. Chleb to produkt, z którego nie powinniśmy rezygnować. Dostarcza bowiem do organizmu niezbędne składniki, dzięki którym jesteśmy pełni energii i mamy dobry humor. Jak to działa? Sprawdzamy!

  • Primavika – dwadzieścia lat pasji

    Już od dwudziestu lat robią w Wielkopolsce „bezy”– produkty bez mięsa, bez glutenu, bez mleka i bez sztucznych składników. Nie tylko dla wegan i wegetarian, ale dla wszystkich tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Choć firma przez pierwszych kilka lat nie przynosiła zysków, to dziś jest jednym z liderów na rynku prozdrowotnej żywności. – Nasze pasty, masła orzechowe czy dania obiadowe nie...

Dyskusje na temat: dlaczego chleb pszenny jest niezdrowy
  • Re: Ciepła kanapka z sadzonym jajkiem

    , a w mojej lodówce mieszka zakwas, a właściwie trzy zakwasy, żytni razowy, żytni jasny i pszenny. Jestem młodą mamą, piekę chleby i bułki 2 razy w tygodniu, w nowoczesnym piekarniku z funkcją pary. Dlaczego? Bo chleb z dodatkami przemysłowymi jest niezdrowy dla dzieci i dla nas. Robię też przetwory, kisze buraki i wiele innych rzeczy. Wymieniać nie ma sensu, dużo rzeczy robię bo mi się chce. Nawet mydło